Hướng dẫn giải sách bài tập tiếng Anh 12 unit 10 phần Reading. Reading – Unit 10 trang 72 Sách bài tập (SBT) Tiếng Anh 12 – Unit 10. Endangered Species – Những loài động vật bị đe dọa
Part 1. Read the passage and circle the best answer A, B, C, or D.
[ Đọc bài và khoanh tròn đáp án đúng nhất A, B, C hoặc D]
Bears spend much of their time looking for food, and they are not choosy, gorging on insects, berries, nuts, small mammals, ham sandwiches, and garbage with equal relish. Despite this, the chief natural factor limiting a bear population is the food supply. Dr. Lynn Rogers has found that, contrary to popular belief, so-called garbage bears – those that visit town dumps or campsites – do not lose their ability to forage successfully for wild foods but are simply supplementing their diets with easy pickings. In fact, these enterprising bears grow faster, mature sooner, and reproduce earlier than those that depend only on wild foraging. Rogers has also found that dump-fed bears are the strongest and largest in the population. He and his crew once captured a male bear that weighed in at 611 pounds.
But easy living for the bears carries a price: those that stalk garbage dumps are easier targets for hunters and those that visit camps may terrify – if not injure – visitors. Some state wildlife agencies capture “nuisance” bears that have become too chummy with people and cast them off to less populated parts of the forest. The removal programmes do not always work; bears released 100 miles or more from their places of capture have reappeared in their old haunts.
1. The passage suggests that Dr. Lynn Rogers is a .
A. writer who has published books about bears’ feeding habits
B. naturalist whose concern is preserving bears’ wild habitats
C. scientist who has studied dump-fed bears
D. trapper who captures live bears for zoos
2. Which of the following assumptions about bears the author states has been proved to be wrong?
A. Some would rather eat wild foods than garbage.
B. They devote a lot of time to searching for food.
C. Some do not fear campers and approach campsites readily.
D. They lose their foraging ability after feeding at garbage dumps.
3. Which of the following is NOT true of bears that feed at garbage dumps and campsites?
A. They grow at a relatively slow rate. C. They reproduce at an early age.
B. They can be easily shot. D. They are sometimes relocated.
4. It can be concluded from the passage that garbage bears are the strongest of the bear population because .
A. their natural predators are not found near garbage dumps
B. they can get more food by combining wild foods and foods from dumps
C. they have been known to travel 100 miles or more
D. they get a lot of exercise climbing in and out of garbage cans
5. The term “those” used in paragraph 2 refers to .
A. visitors B. dumps C. hunters D. bears
6. It can be inferred from the passage that bears’ contact with humans has resulted in .
A. bears’ preference for life in the wild
B. both benefits and disadvantages to bears
C. an increase likelihood of the extinction of bears
D. bears’ susceptibility to a variety of diseases
7. According to the passage, the purpose of removal programmes is to .
A. clean out the dumps C. settle bears in less populated areas
B. shoot “nuisance” bears D. reduce the bears’ food supply
Hướng dẫn giải:
1.C 2. D 3. A 4. B 5. D 6. B 7. C
Part 2. Circle A, B, C, or D that best completes the following passage.
[ Khoanh tròn A, B, C hoặc D để hoàn thành đúng nhất bài đọc sau]
SCIENTISTS LEARN FROM CROCODILES
From recent (1) we now know that crocodiles possess an extremely (2) form of haemoglobin – the substance which carries oxygen in the blood. As a result, this has a direct (3) on the length of time they can
hold their breath and consequently their ability (4) underwater for (5) . This is very important because they drown their victims by holding them underwater.
When crocodiles hold their breath, their bodies produce a chemical signal which makes their haemoglobin give up more of its oxygen than (6) . Crocodiles can then use that oxygen without any (7) to breathe in more air.
Research workers (8) are trying to reproduce this haemoglobin molecule in (9) blood. Their work may eventually make it possible (10) underwater for much longer. The (11) is that this unusual form of haemoglobin may not be the only explanation why crocodiles can stay underwater for so long. (12) this, however, the research is of great (13) for the future and may even (14) scientists to produce artificial blood. This is just another example of the way in which we can (15) our lives by studying animals.
1. A. study B. studying C. studies D. studyings
2. A. unique B. unusual C. unequal D. incomparable
3. A. affect B. result C. cause D. effect
4. A. to stay B. for staying C. of staying D. stay
5. A. a long time B. long times C. long time D. some long times
6. A. ordinary B. regular C. usual D. typical
7. A. necessary B. need C. needs D. necessities
8. A. nowadays B. in nowadays C. on nowadays D. at nowadays
9. A. human B. humans’ C. humane D. human’s
10. A. for someone swimming C. that someone will swim
B. that someone can swim D. for someone to swim
11. A. matter B. problem C. objection D. question
12. A. Although B. In spite C. Despite D. Though
13. A. worth B. value C. quality D. excellence
14. A. aid B. promote C. help D. benefit
15. A. increase B. benefit C. profit D. improve
Hướng dẫn giải: